OV-chipkaart nog jaren lek

De huidige zwakheden in de OV-chipkaart zullen nog circa vijf jaar bestaan. TLS, het bedrijf achter de kaart, vindt dat de kosten van het versneld dichten van de gaten niet opwegen tegen de 'huidige schadeposten van fraude'. De nieuwe SmartMX-chip zal de huidige Mifare-chip kunnen emuleren, en zal tot de kaartleesapparatuur is aangepast dus net zo lek zijn.

Nieuwe kaartlezers uitrollen die behoorlijk met beide chips overweg kunnen is geen optie, aldus Trans Link Systems in een rapport in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het bedrijf zegt dat vijf jaar de normale vervangingsperiode is voor kaarten en leesapparatuur, en vindt het om 'bedrijfseconomische redenen' niet te rechtvaardigen om vaart te zetten achter het introduceren van nieuwe chipkaarten en lezers. Een noodplan om dat te doen ligt wel klaar, maar TLS acht de kans klein dat dit uit de kast moet worden gehaald.

Het aantal OV-chipkaarten dat TLS momenteel blokkeert zou op enkele tientallen per dag liggen, maar het bedrijf erkent dat kaarten waarmee is gefraudeerd niet eenvoudig te detecteren zijn. Desondanks gaat TLS er voor de komende tijd vanuit dat het probleem 'beheersbaar' blijft.

OV-chiplezer bij buschauffeur