Den Haag verbiedt invoer PlayStation 3-console

Volgens The Guardian heeft de Nederlandse douane de opdracht gekregen om alle PlayStation 3-consoles te confisqueren. Het hof in Den Haag heeft dit besloten vanwege een lopende patentzaak tussen de Aziatische elektronicagiganten LG en Sony. Momenteel worden alle ingevoerde PS3's opgeslagen in Nederland.

De ban zal op z'n minst tien dagen duren. Volgens de bron zou Sony ongeveer twee tot drie weken voorraad hebben in Europa, maar als de invoerstop langer dan tien dagen duurt, zou de kans op lege schappen zeer aannemelijk worden. Maar liefst tienduizenden PS3's zijn afgelopen week in Nederland in beslag genomen vanwege een vermeende schending van patenten die LG bezit. LG heeft Sony ook in Amerika aangeklaagd, begin deze maand.

Het patent zou verschillende Blu-ray-technieken omvatten die Sony zou toepassen in hun spelcomputers zonder toestemming van LG. Sony voert ongeveer honderdduizend consoles in per week en doet daarom alles om het bevel op te heffen. Zij kunnen naar het Europese patentenkantoor stappen om in beroep te gaan tegen het besluit. LG kan naar hetzelfde kantoor gaan om juist het bevel te verlengen, en zelfs verzoeken om vernietiging van de opgeslagen goederen.

Rotterdam en Schiphol zijn de grootste invoerhavens voor de PS3 voor zowel Groot-Brittannië als de rest van Europa. De consoles worden opgeslagen totdat bekend wordt wat het vonnis is. Als Sony schuldig wordt bevonden van patentschending, moeten ze LG compenseren voor elke verkochte PS3. De kosten kunnen dan in de honderden miljoenen lopen.