Voorzitter relativeert angst 'Belgische toestanden'

Ook als de oppositie een meerderheid in de Eerste Kamer krijgt, blijft die wetten van de Tweede Kamer vooral op inhoud toetsen. Die verwachting sprak voorzitter van de Eerste Kamer René van der Linden (CDA) zondag in Buitenhof uit.

De Eerste Kamer controleert of de wetten die de Tweede Kamer wil invoeren niet in strijd zijn met andere wetten, zoals de grondwet. Als de oppositie een meerderheid in de Eerste Kamer haalt, kan die in theorie alle wetsvoorstellen van de Tweede Kamer afschieten, waardoor een patstelling ontstaat.

Van der Linden wees erop dat het een breuk met het verleden zou zijn als de Eerste Kamer nu opeens politiek zou gaan bedrijven. "Ik heb sterk het gevoel dat de Eerste Kamer ook na de verkiezingen op inhoud zal toetsen."

De meningen in de Eerste Kamer lopen volgens hem uiteen over de vraag of dat nu wel of niet moet gaan gebeuren. "Maar ik geloof niet dat de Eerste Kamer het zover laat komen."

Premier Mark Rutte (VVD) zei vorige week vrijdag 'Belgische toestanden' te vrezen als de coalitie geen meerderheid in de Eerste Kamer haalt. Hij vreest dat veel wetsvoorstellen het niet halen als zijn kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer krijgt. België zit al tijden zonder volwaardig kabinet, omdat het maar niet lukt een nieuwe regering te formeren.

Op 2 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. De nieuw gekozen provinciale vertegenwoordigers kiezen in mei de nieuwe Eerste Kamer. Peilingen spreken elkaar tegen over de vraag of VVD, PVV en CDA een meerderheid halen in de Eerste Kamer.

Meestal wordt iemand van de grootste partij de nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer, maar niet altijd. Van der Linden vond het te vroeg om te zeggen of hij herkiesbaar is, maar liet wel los dat hij 'ja' zou antwoorden op de vraag of hij overweegt opnieuw beschikbaar te zijn.

In de discussie rond nevenfuncties van Eerste Kamerleden toonde Van der Linden zich een voorstander. Hij zei trots te zijn op de inbreng, kennis, expertise en kwaliteit die op deze manier van buiten in de Eerste Kamer wordt gebracht.

D66-kandidaat Ernst Bakker zei eerder dat Eerste Kamerleden veredelde belangenbehartigers dreigen te worden. Volgens hem ontstaat de indruk dat er mensen in de Kamer zitten die ook andere belangen dienen. Zo blijft CDA-lijsttrekker Elco Brinkman voorzitter van belangengroepering Bouwend Nederland.

Volgens Van der Linden is dat geen probleem. Kamerleden hebben volgens hem de ethische plicht om te voorkomen dat ze woordvoerder worden op een terrein waar ze zelf actief zijn.