Libische oud-minister leidt interimregering

De Libische oud-minister van Justitie Mustafa Mohammed Abud Al Jeleil heeft een interim-regering geformeerd in de oostelijke stad Benghazi. Dat meldde de online-editie van de krant Quryna zaterdag.

De minister die tot voor kort onder de Libische leider Gadhafi diende, zei dat alleen Gadhafi verantwoordelijk is voor 'de misdaden die hebben plaatsgevonden in het land'. De stam van Gadhafi, de Qaddadfa, wordt volgens hem vergeven. Benghazi is maandag een week in handen van tegenstanders van Gadhafi.

Abud Al Jeleil zei in een telefoongesprek met de Libische krant dat het land één blijft en vrij zal zijn. Tripoli zal volgens hem de hoofdstad blijven. Hij stapte maandag op als minister van Justitie vanwege het geweld dat Gadhafi gebruikte tegen het volk.

De Libische ambassadeur in de Verenigde Staten Ali Aujali heeft zaterdag zijn steun uitgesproken voor de gevormde interim-regering. Hij zei dat in de Amerikaanse hoofdstad Washington tegen persbureau Reuters. De ambassadeur is niet afgetreden maar heeft in een emotionele toespraak voor de VN vergadering zaterdag aangekondigd ambassadeur van het Libische volk te zullen zijn en niet meer van de huidige regering van Gadhafi. Deze verklaring werd met luid applaus ontvangen. Internationaal steunen alleen Venezuela en Nicaragua Gadhafi nog.

De afgelopen weken spraken veel Libische ambassadeurs en enkele Libische ministers zich al uit tegen Gadhafi en het geweld dat hij op de betogers loslaat. Naast de ambassadeur vielen ook andere Libische afgevaardigden bij de Verenigde Naties het bewind van Gadhafi af.

Saif Al Islam Gadhafi, de zoon van de leider, heeft zaterdag, voor het nieuws over de interim-regering bekend werd, ook weer van zich laten horen. Naast zijn inmiddels gebruikelijke verhalen over drugs, terroristen en het verraad van internationale media, heeft hij deze keer medegedeeld dat de afgetreden minister van Binnenlandse Zaken eigenlijk ontvoerd is en gedwongen werd zijn ontslagverklaring voor te lezen.

Abud Al Jeleil, de oprichter van de interim-regering, zou zich volgens Saif Al Islam op 'een missie in het buitenland' bevinden. Het opstappen van de verschillende ambassadeurs van Libië wijt hij aan de rol van de leugens verkondigende internationale media.

Libische ambassadeur steunt interimregering
Libische ambassadeur steunt interimregering (Foto: ANP)