GL komt met wetsvoorstel over rol staatshoofd

Tweede Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks) komt nog dit jaar met een initiatiefwetsvoorstel voor een louter ceremoniële rol van het staatshoofd. Voor het plan moet de Grondwet op twee punten worden veranderd, meldt de partij zaterdagavond.

De partij wil onder meer dat het staatshoofd alle functies binnen het landsbestuur verliest. De koning of koningin heeft dan alleen nog een representatieve functie. Als het plan van GroenLinks doorgaat, is de koning of koningin straks zodoende niet langer het hoofd van de regering. Het staatshoofd hoeft dan geen wetten meer te ondertekenen en is dan niet langer voorzitter van de Raad van State, dat de regering van advies voorziet.

GroenLinks komt met het voorstel nadat theoloog en vertrouweling van de Koninklijke familie Huub Oosterhuis vorige week in het televisieprogramma beweerde dat koningin Beatrix afgelopen jaar zwaar was gecensureerd in haar kersttoespraak. Als het voorstel wordt aangenomen, kan de koning of koningin op eigen gezag zijn of haar toespraken vormgeven.

Van Gent stelt dat de kwestie opnieuw laat zien hoe moeilijk het is de publieke ruimte te bepalen voor de eigen opvattingen van de koningin. "Wanneer het Koninklijk Huis alleen nog een ceremoniële functie heeft, is het ook makkelijker om de leden van het Koninklijk Huis meer bewegingsvrijheid te geven. Zij kunnen zich dan ook makkelijker uiten in het openbaar."

Aan de bevoegdheden van koningin Beatrix tornen, wil GroenLinks niet. De partij wil het debat alleen voeren voor de troonswisseling. Dan kan het volgende staatshoofd, kroonprins Willem-Alexander, een betere invulling aan zijn ambt geven, aldus de partij.