Egypte: Militairen slaags met betogers

De Egyptische militaire politie heeft zaterdag demonstranten weggeslagen bij het kantoor van het kabinet waar zij hadden geprobeerd hun kamp op te slaan. De betogers willen dat politieke hervormingen vlugger worden doorgevoerd en dat premier Ahmed Shafiq, die deel uitmaakte van de voormalige regering van de afgetreden president Hosni Mubarak, wordt ontslagen.

De protestbeweging in Egypte wordt ongeduldig. Tienduizenden mensen togen vrijdag naar het Tahrir-plein om de interim-regering duidelijk te maken dat het doorvoeren van hervormingen wat hen betreft wel wat sneller mag verlopen.

Zo'n 150 mensen wilden de nacht doorbrengen voor het kantoor van het kabinet, maar na middernacht, toen de avondklok inging, werden zij door de militaire politie verwijderd. Zeker vijf personen werden ingerekend.

De Opperste Raad voor de Strijdkrachten bood later zijn verontschuldigingen aan voor het hardhandige optreden en zei dat de situatie niet 'met opzet' was ontstaan. De raad beloofde dergelijke confrontaties in de toekomst te voorkomen.


Egypte: Militairen slaags met betogers (Foto: Novum)