Chef politiemissie: Afghanen leren eerst vechten

Afghaanse politieagenten krijgen voorlopig vooral les in basisvechttechnieken. Pas in een later stadium komen andere politietaken aan de orde. Dat heeft de leider van de Europese politiemissie in het land gezegd tegen Deutsche Welle, de Duitse Wereldomroep.

Volgens de Fin Jukka Savolainen, chef van de EUPOL-missie in Afghanistan, leren agenten op dit moment vooral hoe ze een wapen moeten hanteren en hoe ze controles moeten uitvoeren. "Dat blijft zo tot eind volgend jaar."

De uitspraken van Savolainen staan op gespannen voet met toezeggingen van de Nederlandse regering. Al in de eerste basistraining van acht weken zou aandacht moeten zijn voor politietaken als de omgang met reguliere criminaliteit en werkzaamheden op een politiebureau. De Tweede Kamer wil niet dat door Nederland opgeleide agenten gaan vechten.

De vraag is of de Nederlandse plannen haalbaar zijn. EUPOL-chef Savolainen ziet daarvoor pas mogelijkheden in een tweede training van ongeveer drie maanden. In deze verdiepingscursus zouden agenten toekomen aan de rechten van burgers, ethische principes en wat de verhouding moet zijn tussen politie en bevolking.

Een Duitse trainer bevestigt tegenover Deutsche Welle dat het op dit moment vooral zaak is veel politieagenten op te leiden. Kwaliteit is van later zorg. Savolainen wil dat er eind volgend jaar 134 duizend, misschien zelfs 170 duizend Afghaanse politieagenten zijn.

Van de Nederlanders die later dit jaar naar Afghanistan gaan, vallen er 45 onder de EU-missie. Daarmee behoort Nederland naar eigen zeggen met Duitsland en Finland tot de belangrijkste deelnemers aan deze missie.


Chef politiemissie: Afghanen leren eerst vechten (Foto: Novum)