Volgend jaar opnieuw forse stijging zorgpremie

De zorgpremie gaat volgend jaar met ruim 60 euro omhoog. Dat schrijft het Financieele Dagblad donderdag op basis van vertrouwelijke en voorlopige cijfers van het Centraal Planbureau. Dit jaar stegen de premies gemiddeld ruim 100 euro.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) kondigde eerder dit jaar al aan dat de zorgpremie jaarlijks zal blijven stijgen. Ze benadrukte daarbij wel dat het kabinet probeert de zorg zo goedkoop mogelijk te houden.

Volgens de krant stijgen de collectieve uitgaven voor de gezondheidszorg dit en volgend jaar veel harder dan waar het kabinet bij de start van de regeringsperiode rekening mee heeft gehouden. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) voorziet een tegenvaller in de zorgkosten van 1 miljard euro dit jaar en van 1,5 miljard volgend jaar.

Minister Schippers onderhandelt ondertussen met ziekenhuizen en verzekeraars over een akkoord om de kosten te beheersen en de toename te beperken tot 2,5 procent tegenover 7,5 procent in de afgelopen jaren.