Nederlanders vaker naar buitenlandse draagmoeders

Nederland telt inmiddels tientallen kinderen die geboren zijn via een buitenlandse draagmoeder. Veelal is hierbij sprake van sperma van de wensvader en de eicellen van de wensmoeder, hoewel ook een eicel van een buitenlandse vrouw kan worden verkregen. Dat meldt het televisieprogramma Nieuwsuur woensdagavond.

De draagmoeders wonen onder meer in India en Oekraïne. Voorheen werd vooral een beroep gedaan op Amerikaanse draagmoeders, waar het 'huren van een baarmoeder' soms meer dan honderdduizend euro kost. Nederlandse stellen gaan volgens het programma echter steeds verder om een biologisch eigen kind te krijgen.

De directeur van een Oekraïense draagmoederkliniek vertelde woensdagavond in het programma dat de kliniek vorig jaar drie of vier Nederlandse stellen heeft geholpen. De kosten bedragen ongeveer 24.000 euro.

Advocaat Wilma Eusman vertelde inmiddels zo'n twintig tot 25 stellen juridisch te hebben bijgestaan die een kind hebben gekregen via een buitenlandse draagmoeder. Jurist Kees Saarloos stelde tijdens zijn promotie over internationaal draagmoederschap minstens vijftien keer dit soort zaken te zijn tegengekomen.

De Nederlandse overheid is tegen commercieel draagmoederschap. Een Nederlands stel ondervond dit vorig jaar aan den lijve, toen de Nederlandse ambassade in Kiev weigerde een paspoort voor hun via een draagmoeder pasgeboren tweeling af te geven. Een rechter besloot dat Nederland wel nooddocumenten moest afgeven voor de tweeling. De regering zou binnen enkele weken komen met een brief over commercieel draagmoederschap.