Tweehonderd kandidaten voor proef met snelheidsslot

Ruim tweehonderd automobilisten hebben zich al aangemeld voor een proef met een snelheidsslot in hun auto. De auto remt automatisch af als te hard wordt gereden, schrijft het AD woensdag.

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft maar tachtig kandidaten nodig voor een proef met het nieuwe systeem. Dat houdt met een kastje via een gps-satelliet in de gaten hoe hard de auto rijdt en hoe hard de auto mag rijden.

Bij de ene variant is het niet mogelijk te hard te rijden. De andere variant waarschuwt de automobilist een paar keer voordat het de auto langzaam afremt. "Veel automobilisten voelen zich onveilig als ze niet toch een dot gas kunnen geven, bijvoorbeeld tijdens een inhaalmanoeuvre", verklaart een woordvoerder van het bedrijf dat het systeem ontwikkelde.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid becijferde eerder dat het aantal verkeersdoden met 60 procent zou dalen als iedereen zich aan de snelheidslimiet houdt. Met de proef wil het ministerie vooral te weten komen of het systeem notoire hardrijders tot bedaren brengt.


Tweehonderd kandidaten voor proef met snelheidsslot (Foto: Novum)