'Bewakers boos om gedetineerde met pistool'

In een open gevangenis in Hoorn is een arbeidsconflict ontstaan over een pistool binnen de gevangenismuren. Een medegevangene meldde enkele weken geleden dat de man met een pistool liep te zwaaien binnen 't Keern, schrijft De Telegraaf woensdag.

't Keern is een zeer beperkt beveiligde inrichting die bij de penitentiaire inrichting Zwaag hoort. Gedetineerden gaan tegen het eind van hun straf naar 't Keern om alvast te wennen aan de maatschappij. Veel gevangenen komen dagelijks buiten, bijvoorbeeld om naar hun werk te gaan.

Het afdelingshoofd gaf de melding over het pistool door aan de directie van Zwaag. Die gaf volgens de krant echter geen ruchtbaarheid aan de zaak. In het weekeinde na de melding overviel de gedetineerde een woonwagenkamp in Heerhugowaard. Daarbij loste hij ook schoten.

Een gevangenismedewerker concludeert in de krant dat er hoogstwaarschijnlijk meer dan een week een vuurwapen binnen de gevangenismuren is geweest. "Dat is echt zorgelijk."

De Dienst Justitiële Inrichtingen bevestigt in de krant dat een arbeidsconflict over de melding is ontstaan. Met een onafhankelijk onderzoek kon geen bewijs worden gevonden dat er inderdaad een wapen binnen de gevangenismuren is geweest, maar dat kan ook betekenen dat de gevangene het goed verborgen heeft gehouden.