Eerste vlucht uit Libië aangekomen

De eerste vlucht met Nederlanders uit Libië is in de nacht van dinsdag op woensdag aangekomen op vliegbasis Eindhoven. Het inladen van de passagiers duurde uren omdat iedereen met een pas aan boord moest komen, zei de gezagsvoerder van het militaire vliegtuig op Radio 1.

In de vertrekhal van het vliegveld van Tripoli was het volgens hem een chaos, maar bij het vliegtuig verliep alles rustig. Ook de aankomst en het vertrek verliepen volgens het boekje. "Het was niet anders dan bij een ander vliegveld."

Aan boord waren 32 Nederlanders en 50 passagiers met andere nationaliteiten. Het toestel was dinsdag om 14.30 uur uit Nederland vertrokken en die avond om 22.45 uur uit Libië. Lange tijd was het onzeker of het vliegtuig mocht vertrekken omdat Libië geen toestemming gaf om te landen. Uiteindelijk kwam die toestemming er wel.

Buitenlandse Zaken riep dinsdag alle Nederlanders die Libië willen verlaten en die in staat waren op een veilige manier zelf de luchthaven te bereiken, op naar de luchthaven te gaan. In de loop van woensdag wordt een nieuwe vlucht naar Tripoli gestuurd.