Brein neemt servers in beslag zonder bevel

Maandag heeft Brein bezoek gekregen van een deurwaarder. Deze kwam de servers ophalen die de stichting een maand eerder zonder gerechtelijk bevel bij de hostingprovider Worldstream had verwijderd. De deurwaarder had toestemming voor de inbeslagname van de rechtbank in Haarlem. Advocaat Milica Antic van SOLV Advocaten overweegt Brein aan te klagen voor het ongevraagd meenemen van de computerapparatuur.

Tim Kuik en collega's haalden de servers weg bij Worldstream om, volgens hen, een 'grote uitwisselingssite' offline te halen. Het ging toen om Swan topsite, welke voorheen als ATS bekend stond. Na het weghalen van de servers sprak de stichting over een belangrijke overwinning in de strijd tegen het illegaal delen van bestanden.

Waar de stichting echter geen rekening mee heeft gehouden is dat de servers niet eigendom zijn van Swan, maar van Alejandra Transporte S.A, een kleine Zuid-Amerikaanse hosting-provider. Advocaat Antic wijst erop dat Alejandra Transporte als provider enkel webruimte beschikbaar stelt en niet verantwoordelijk is voor de content daarvan. Ook zou de provider niet eens weten welke content er door de diverse klanten op de servers geplaatst is.

Brein heeft de advocaat verteld dat zij inderdaad de servers in bezit hadden, maar weigerde te vertellen welke hardware ze hadden meegenomen of waar deze was opgeslagen. Maandag zijn de servers opgehaald bij Brein, met behulp van een deurwaarder en een IT-specialist.

Volgens Antic had Brein in de tussentijd zich wel al toegang verschaft tot de data op de servers. Hiermee had de stichting toegang tot privé en zakelijke gegevens van zowel Alejandra Transporte als haar klanten. Mede hierdoor vindt Antic dat Kuik en collega's zich schuldig maken aan eigenrichting. "Door zich toegang tot de servers te verschaffen, schendt de organisatie bovendien de privacy van de eigenaar van de servers en diens klanten", aldus de advocate.

Op dit moment wordt er nog onderzocht of een schikking met Brein mogelijk is, maar een rechtszaak wordt expliciet niet uitgesloten door Antic.

Update 13.01 uur
De VVD stelt kamervragen over dit incident en wil van de Minister van Veiligheid en Justitie weten of Brein hiertoe bevoegd is en - zo niet - welke maatregelen getroffen zullen worden richting Brein.

Update 13.42 uur
Op Tweakers.net stellen diverse juridische experts dat het opeisen van de servers door Brein strafbaar is. Het bekijken van de gegevens op de 'gestolen' servers is tevens inbreuk op privacy. Ook provider Worldstream, die de servers zonder enig probleem meegaf aan Brein, zou strafbaar kunnen zijn. 

Tim Kuik van Stichting Brein is het niet eens met de juristen en zegt dat hij de servers heeft gevorderd op basis van de auteurswet. Waarschijnlijk doelt Kuik op artikel 28 van de auteurswet, dat inderdaad ruimte biedt voor het vorderen van inbreukmakende content. Volgens ict-jurist Arnoud Engelfriet is ook hierbij echter goedkeuring van een rechter vereist. "Bovendien is het de vraag of je hele servers kunt vorderen; die servers maken zelf geen inbreuk", aldus Engelfriet tegen Tweakers.net.