Linkse oppositie wil EU-actie tegen LibiŽ

De linkse oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks willen dat de Europese Unie onmiddellijk actie onderneemt tegen Libië en het geweld in het land sterk veroordeelt.

SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel vindt dat de economische samenwerking opgeschort moet worden. GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed wil dat minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) er met zijn Europese collega's voor zorgt dat de EU de onderhandelingen met Libië over samenwerking en het terugsturen van vluchtelingen staakt. "Wil Europa het vertrouwen winnen van burgers die de straat op gaan voor hun vrijheid, dan is zwijgen geen optie", aldus El Fassed zondag.

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans zegt geschokt te zijn door het geweld van het Libische regime tegen de eigen bevolking. Als het geweld niet meteen stopt pleit de PvdA voor sancties, zoals bijvoorbeeld een olieboycot, een reisverbod voor leden van het regime of bevriezing van tegoeden in het buitenland.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft Libië zondagavond gezegd dat het een eind moet maken aan het geweld tegen betogers.