Aanval op Iraakse televisiezender

Veertig tot vijftig gewapende mannen zijn zondag het gebouw van een Koerdisch televisiestation in het noorden van Irak binnengevallen. Ze schoten apparatuur kapot en staken het gebouw vervolgens in brand. Het zou een wraakactie zijn voor het uitzenden van beelden van bloedige protesten eerder deze week. NRT televisie zond pas een paar dagen uit.

"De zender heeft beeldmateriaal uitgezonden van een demonstratie in Sulaimaniyah en het lijkt erop dat ons werk enkele groepen mensen heeft geïrriteerd", zei Shaswar Abdul-Wahid, een Koerdische zakenman die eigenaar is van de zender. Hij ging niet in op wie hij denkt dat achter de aanval zit.

Tijdens protesten donderdag openden veiligheidsdiensten het vuur op een menigte demonstranten. Zij hadden zich verzameld bij het hoofdkantoor in Sulaimaniyah van de partij van de Koerdische president Massoud Barzani en gooiden er met stenen naar. Twee mensen werden gedood en tientallen raakten gewond.

Volgens Barzani's partij handelden de veiligheidsdiensten uit zelfverdediging. Oppositiebewegingen noemden het echter een aanval op ongewapende burgers.


Aanval op Iraakse televisiezender (Foto: Novum)