Duizenden demonstreren in Marokko

De eerste protesten tegen de Marokkaanse regering zijn in de noordelijke stad al-Hoceima uit de hand gelopen. Ordetroepen gebruikten traangas om betogers uiteen te drijven. Daarna braken er gevechten uit tussen jongeren en ordetroepen.

Lokale media melden dat drie politiewagens in brand zijn gestoken. Een aantal jongeren is opgepakt. Volgens ooggetuigen wilden tienduizend betogers uit de omgeving van al-Hoceima zich aansluiten bij een vreedzaam protest op het centrale plein van de stad. Nog voor zij op het plein waren, begonnen sommige jongeren vernielingen aan te richten.

Elders in Marokko werd vreedzaam geprotesteerd. Tegenstanders van de regering gingen onder meer in de steden Rabat, Casablanca, Marrakech, Tanger en Nador de straat op.

In Rabat kwamen duizenden mensen bijeen in een protestmars, die naar het parlementsgebouw leidde. De betogers schreeuwden leuzen tegen de regering, corruptie, werkloosheid en de staatsmedia. De demonstranten eisten dat de regering aftreedt en dat het parlement wordt ontbonden. Daarnaast willen zij een nieuwe grondwet die van het land een parlementaire democratie maakt en van de koning een ceremonieel staatshoofd. Tegen koning Mohammed VI werden geen leuzen geroepen.

Via sociale netwerksites had de Beweging van 20 februari een demonstratie aangekondigd. De beweging die voornamelijk uit jongeren bestaat, is geïnspireerd door de volksopstanden in Tunesië en Egypte, die resulteerden in het vertrek van de dictatoren Zine al-Abidine Ben Ali en Hosni Mubarak.

Duizenden demonstreren in Marokko
Duizenden demonstreren in Marokko (Foto: ANP)