Rondvaartboot Vietnam zonk door menselijke fout

Het ongeluk waarbij in Vietnam twaalf passagiers van een rondvaartboot omkwamen is te wijten aan een menselijke fout. De bemanning had een buis die water binnenlaat om de motor te koelen open laten staan toen de boot 's nachts voor anker ging. De motor werd uitgezet, waardoor een pomp die het water afvoert ook niet werkte.

De bemanning ging slapen, maar werd wakker toen de boot plotseling begon te zinken. Het was toen echter al te laat om in te grijpen. Elf toeristen uit negen landen en een gids werden donderdag in hun slaap verrast. Enkele andere toeristen en de bemanning konden door boten in de omgeving worden gered.

Vijf bemanningsleden werden zaterdag aangehouden voor verhoor. De 22-jarige kapitein en een 27-jarig bemanningslid dat over de motor ging zijn nu verdachte. Sinds Vietnam zijn grenzen 25 jaar geleden weer voor buitenlanders opende, kwamen er niet eerder zo veel toeristen om bij een ongeluk.

Het bedrijf dat de boot uitbaatte zat eerder onder een andere naam achter een boot die in 2009 zonk bij hevige regenval. Daarbij kwamen drie buitenlanders en twee Vietnamezen om.

Ieder jaar varen ongeveer 2,5 miljoen toeristen, de helft buitenlanders, over de Halongbaai om de 1600 kalksteenformaties te zien die uit de zee steken. Ze vormen kleine eilandjes in de Golf van Tonkin nabij de Chinese grens. Er worden ook dagtochtjes aangeboden, maar veel toeristen kiezen ervoor om op zee in een traditionele houten boot met cabine te blijven slapen.


Rondvaartboot Vietnam zonk door menselijke fout (Foto: Novum)