LibiŽ: Video van bloedbad Benghazi

In de tweede stad van Libië, Benghazi, voltrekt zich een massaslachting volgens ooggetuigen. Libische troepen hebben onder meer met machinegeweren op demonstranten geschoten in de noordoostelijke stad Benghazi. Een arts in een ziekenhuis zei dat er honderden gewonden en talrijke lijken zijn binnengebracht, meldde de BBC zondag.

De nieuwszender Al Jazeera berichtte dat een arts, dokter Mariam, het 'een massale slachting' noemt. "De militairen schieten met scherp op mensen en ze zijn overal. Het is hier in het ziekenhuis zelfs niet veilig", aldus Mariam.

De autoriteiten staan geen verslaggeving toe en het internet is lamgelegd. De nieuwszender Al Jazeera meldde dat de medische hulpverlening in Benghazi niet is berekend op een bloedbad van deze omvang.

Update 13.08 uur
Internationaal persbureau AP meldt dat er volgens een andere arts in het ziekenhuis 200 doden zijn binnengebracht sinds de onrusten in de stad begonnen. Volgens een woordvoerder van de Libische regering zouden 'islamitische extremisten' veiligheidstroepen en burgers gegijzeld houden. In welke stad dit zou zijn, is niet duidelijk geworden uit de verklaring van de woordvoerder.

Update 13.26 uur
Op YouTube staat een filmpje dat de chaos in de straten beter weergeeft dan woorden kunnen. Mensen die niet tegen bloed kunnen wordt aangeraden het filmpje en zeker de laatste seconden niet te bekijken. Het filmpje staat aan het einde van dit bericht.

Update 15.03 uur
Er gaan onbevestigde berichten dat er nu al 500 doden zijn gevallen. Verder wordt er melding gemaakt van helikopters, huurlingen en scherpschutters die op demonstranten schieten. Het ziekenhuis in Benghazi meldt dat er te weinig bedden, artsen en middelen zijn om alle gewonden, naar verluidt meer dan 1000, te behandelen. De protesten en de gewelddadige reactie van de regering nemen toe en de roep om internationale veroordelingen groeit.

LET OP! Schokkende beelden.


Libië: Bloedbad in Benghazi