'Huizenprobleem VS $45 biljoen'

Wegens een schimmig registratiesysteem heeft Amerika een huizenprobleem van maar liefst 45 biljoen dollar. Dit zegt financieel onderzoeker en edelmetaalhandelaar Willem Middelkoop vrijdag tegenover RTL Z.

MERS
Het gaat om MERS, wat staat voor Mortgage Electronic Registration Systems. In dit private systeem zijn ongeveer de helft van alle Amerikaanse hypotheken vertegenwoordigd. De manier waarop MERS de hypotheken administreerde, blijkt nu voor een levensgroot probleem te zorgen.

Middelkoop: "Ten eerste zijn veel, zo niet alle, gedwongen huizenverkopen van Amerikanen onrechtmatig. De hypotheekpapieren die banken bij de rechtbank moeten overleggen voor een gedwongen verkoop blijken niet te deugen: de juiste papieren ontbreken, zijn vervalst of vertonen andere gebreken waardoor geen uitsluitsel gegeven kan worden wie de rechtmatige eigenaar van de hypotheek is. Met andere woorden, banken kunnen niet aantonen dat zij in hun recht staan om een huis gedwongen te verkopen."

'Geen rechtmatige eigenaar'
"Het tweede probleem volgt uit de wijze waarop deze gebreken in hypotheekaktes tot stand zijn gekomen. Omdat de hypotheken geen rechtmatige eigenaar kennen, worden de hypotheekbeleggingen die door Wall Street wereldwijd aan beleggers verkocht zijn, niet door hypotheken gedekt. Met andere woorden, hypotheekbeleggingen blijken eigenlijk niets meer dan een lege schoenendoos te zijn", gaat Middelkoop verder.

"De problemen zijn terug te voeren op het bedrijfsmodel van MERS. Zij schreef zichzelf bij het Kadaster als 'nominee' namens de originele hypotheekverstrekker in. Door deze constructie konden banken hypotheekrechten vrij van lokale belastingen en administratie, bundelen en verkopen. Zo werden de lokale registers, het Amerikaanse Kadaster, omzeild en hoefden banken niet bij elke verkoop de papieren over te schrijven. MERS maakte daarmee de 'chain of title', vrij vertaald de 'opeenvolging van (eigendoms)titels', feitelijk onklaar", aldus de financieel journalist.

Massaal geïnvesteerd
Waarom zouden Amerikanen dan nog hun hypotheek betalen als het huis toch niet afgepakt kan worden, vraagt Middelkoop zich af. Bovendien moeten onteigende huizen misschien weer teruggegeven worden aan de rechtmatige eigenaar.

Dit zou tegelijkertijd voor enorme problemen kunnen zorgen, zoals Amerikaanse banken die opnieuw kunnen omvallen. In Europa is de situatie nog slechter, omdat Europese banken en pensioenfondsen massaal geïnvesteerd hebben in Amerikaanse hypotheekschulden. Middelkoop verwacht dan ook dat men van MERS in de toekomst nog veel gaat horen.