Universiteit: geen verband studiedruk en zelfdoding

De Radboud Universiteit Nijmegen ontkent dat er een verband is tussen de toenemende studiedruk en zelfmoord van studenten. In een inmiddels verwijderd artikel op de site van de universiteit werd dat verband donderdag wel gelegd. De universiteit laat vrijdag weten dat te betreuren.

Hoofd studentenbegeleiding Carla van Wely zei in het verwijderde artikel dat steeds meer studenten het moeilijker krijgen vanwege het bindend studieadvies of financiële druk en legde een verband met twee studenten die zich eind vorig jaar van het leven beroofden.

De Radboud Universiteit noemt het aantal zelfdodingen onder studenten zeer beperkt. "Op negentienduizend studenten gebeurt dat ongeveer een keer per jaar, maar elke zelfdoding is er een te veel." Daarom wil de onderwijsinstelling er alles aan doen om signalen die daarop wijzen op te vangen 'en daar op een gepaste wijze mee om te gaan'.

Na de zelfmoorden besloot de universiteit een richtlijn op te stellen die het begeleidingssysteem sterker moet maken. Dit moet ertoe leiden dat studenten die in de knel zitten sneller in beeld komen, zodat de juiste hulp kan worden geboden. De universiteit overweegt studenten voortaan bij de inschrijving te vragen om toestemming te geven om bij nood met naasten contact op te nemen.