Schapentocht door Leeuwarden tegen bezuinigingen

Uit protest tegen de bezuinigingen op natuur wordt zaterdagmiddag een grote kudde schapen door het centrum van Leeuwarden geleid, onder begeleiding van zes jachthoornblazers. De betoging wordt georganiseerd door zeven natuur- en landschapsorganisaties, die Friese stemmers duidelijk willen maken dat elke 'groene stem' telt.

De schapentocht is dus ook een opmaat voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 2 maart. De dierenoptocht is onderdeel van het landelijk actieweekeinde onder de naam Hart voor Natuur en wordt onderbroken voor een openluchtconcert van het Friese zangduo Die Twa.

De pakweg honderd schapen, hun herder en twee honden beginnen rond 14.00 uur aan hun tocht. Tijdens de manifestatie delen vrijwilligers flyers uit en wordt winkelend publiek aangesproken om het belang van de natuur in Friesland te verwoorden. Maandag wordt in de Friese hoofdstad het 'Groene verkiezingsdebat' gehouden, waarin aandacht wordt besteed aan de plannen en standpunten van de Friese provinciale partijen.

De organisaties die de tocht ondersteunen zijn Landschapsbeheer Friesland, Friese Milieu Federatie, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, It Fryske Gea, Waddenvereniging en Natuurmuseum Fryslân.