Betoging Iran van 'Groene' activisten gaat door

Activisten van de Groene Beweging in Iran zijn van plan maandag de straat op te gaan, ondanks een verbod van het bewind van president Mahmoud Ahmadinejad gecombineerd met uiterst strenge veiligheidsmaatregelen. Dat heeft een lid van protestbeweging laten weten, berichtte dagblad The Guardian zondagavond.

Oppositieleiders Mir Houssein Mousavi en Mehdi Karroubi hadden toestemming gevraagd voor een demonstratie waarin ze hun steun wilden uitspreken voor de Egyptenaren en Tunesiërs, die hun dictators hebben weggestuurd. Een woordvoerder van de oud-presidentskandidaten beschuldigde het regime van hypocrisie, omdat ze de volksprotesten in Egypte en Tunesië steunde maar die in eigen land de kop indrukt.

Ahmadinejad noemde het verzet tegen de Egyptische president Hosni Mubarak eerder 'een islamitisch ontwaken', dat volgens hem vergelijkbaar is met het Iran van 1979. Toen keerde ayatollah Ruhollah Mousavi Khomeini (1902-1989) uit ballingschap terug en maakte hij een einde aan het bewind van de sjah, Mohammad Reza Shah Pahlavi (1919-1980).

In verband met de demonstratie hebben de autoriteiten tientallen activisten en journalisten opgepakt. Karroubi is donderdag onder huisarrest geplaatst. Bloggers klagen over censuur en het feit dat de toegang tot honderden nieuwssites is geblokkeerd. "Ze zijn bang voor hun eigen volk", legde de woordvoerder van de oppositieleiders uit. "De hernieuwde oproep tot straatprotesten in Iran is een duidelijk teken dat de Groene Beweging nog leeft, dat is waarvoor ze bang zijn."

De Amerikaanse regering heeft een Twitteraccount geopend in de Iraanse taal Farsi (Perzisch) om met de gebruikers van sociale media in Iran te kunnen communiceren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken uitte in meerdere Tweets kritiek op de Iraanse regering op de gang van zaken.

'Groene' activisten zetten betoging Iran door
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: ANP)