The King's Speech wint BAFTA Beste Film

Het drama The King’s Speech is zondagavond de grote winnaar geworden van de BAFTA’s, de belangrijkste Britse filmprijzen. Dit werd vanavond tijdens een groot gala in Londen bekendgemaakt. De BAFTA’s worden gezien als een van de belangrijke graadmeters voor de Oscars, die eind februari worden uitgereikt.

Behalve de prijs voor Beste Film sleepte The King’s Speech ook de beeldjes binnen voor Beste Acteur (Colin Firth), Bijrolacteur (Geoffrey Rush), Bijrolactrice (Helena Bonham Carter), Scenario en Muziek. Het waargebeurde drama verhaalt over de Britse koning George VI (vertolkt door Firth) die aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog probeert van zijn stotteren af te komen.

De prijs voor Beste Actrice ging naar Natalie Portman, voor haar rol in het balletdrama Black Swan. Zij speelt een danseres die in een neerwaartse spiraal terechtkomt als zij zich voorbereidt op de hoofdrol in Het Zwanenmeer. Black Swan was voor twaalf BAFTA's genomineerd maar won er uiteindelijk maar één.

De mysterieuze actiefilm Inception won ook een aantal BAFTA's. De beeldjes voor Beste Geluid, Mooiste Special Effects en 'Best Production Design', wat staat voor Best Vormgegeven Verhaal. Inception stond met acht nominaties ook erg hoog op de lijst.

Kleinere maar daarom niet minder belangrjike awards zijn gewonnen door: David Fincher voor Beste Regisseur, The Girl With The Dragon Tattoo voor Beste Niet Engelstalige Film, Toy Story 3 voor Beste Animatiefilm, Alice In Wonderland voor Mooiste Kostuums en Mooiste Make-up en Haar. De volledige lijst met winnaars staat hier.

Speciale aandacht tijdens de uitreiking ging uit naar Sir Christopher Lee. De beroemde acteur kreeg de 'Academy Fellowship'. Hij werd geroemd voor zijn gehele filmcarrière. Deze award is de hoogste onderscheiding die kan worden toegekend aan een enkel persoon. Voorgangers van Lee zijn onder anderen: Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg en Sean Connery.

The King’s Speech wint BAFTA beste film
The King's Speech wint BAFTA Beste Film (Foto: ANP)