Regering Egypte blijft tot einde transitie

De Egyptische regering blijft aan tot de overgangsperiode in het Noord-Afrikaanse land achter de rug is. Dat maakte een woordvoerder van het kabinet zondag bekend. Volgens hem gaat het om een periode van een aantal maanden.

"De vorm van de regering zal zo blijven tot het proces van transformatie over een paar maanden afgerond is. Daarna zal een nieuwe regering worden benoemd op basis van de democratische principes die nu al gelden", aldus de woordvoerder, die niet uitsloot dat een aantal ministers van portefeuille zal wisselen. Vermoedelijk houdt de toelichting in dat de huidige ministers, nog benoemd door de inmiddels vertrokken president Hosni Mubarak, in functie blijven tot de verkiezingen in september.

De Hogere Raad van de Strijdkrachten maakte zaterdag al bekend dat de huidige regering voorlopig aanblijft. Tot wanneer dat het geval zou zijn, werd niet gemeld. De betogers willen dat er een nieuwe interim-regering komt en zijn ontevreden over het aanblijven van de huidige ministers.

Het leger wil dat de honderden demonstranten die op het Tahrir-plein zijn achtergebleven huiswaarts keren, deze wens wordt kracht bijgezet door het vuren van waarschuwingsschoten in de lucht. Door de ontevredenheid over de maatregelen tot nu toe meldden ooggetuigen dat inmiddels weer duizenden mensen richting Tahrir-plein onderweg zijn om zich bij de achtergebleven groep te voegen.

Regering Egypte blijft tot einde transitie
Regering Egypte blijft tot einde transitie (Foto: ANP)