Maleisië waarschuwt voor Valentijnsdag-val

De Maleisische autoriteiten hebben een campagne gelanceerd om te waarschuwen voor Valentijnsdag. De viering zou verleiden tot seks voor het huwelijk. Maleisische moslims discussiëren zondag over de vraag of ze Valentijnsdag moeten vermijden of niet.

Maleisië heeft geen wetten die het vieren van Valentijnsdag verbieden, maar de autoriteiten willen de bevolking wel waarschuwen. Romantische gebaren zouden jongeren ertoe kunnen verleiden seks voor het huwelijk te hebben.

Eerder hebben de autoriteiten op de nacht van Valentijnsdag invallen gedaan in hotelkamers om moslims te betrappen die seks voor het huwelijk probeerden te hebben. In Maleisië staat daar voor moslims enkele maanden celstraf op.

Vicepremier Muhyiddin Yassin zei zaterdagavond dat de overheid niet probeert Valentijnsdag in een kwaad daglicht te zetten, wel benadrukte hij dat de viering voor moslims 'niet passend' is. Twee derde van de bevolking van Maleisië is moslim.

Vrijdag werd een campagne gelanceerd onder de noemer 'pas op voor de Valentijnsdag-val'. In folders werd moslims op universiteiten geadviseerd de viering maandag te vermijden.

"Wij accepteren en vieren Moederdag en Vaderdag om onze liefde voor onze ouders te vieren", zei Wan Mohamad van het nationale persbureau Bernama. "Maar de islam wijst alles af dat tegen de leer van de islam ingaat. Zelfs als het in een Oosterse cultuur is ontstaan."

Ook imams preekten vrijdag tegen de viering. Sommige moslims zijn het er niet mee eens en vinden het een onschuldige viering. "Ik heb mijn vrouw met Valentijnsdag wel eens bloemen gegeven en ik heb haar ook mee uit eten genomen", twitterde de prominente politicus Khairy Jamaluddin. "Ik ben nog steeds een moslim." Hij wijst erop dat er niets aan de hand is zolang er niet wordt gezondigd.