Gekraakte ov-chipkaart crasht NS-automaten

Het is mogelijk gebleken om met een gekraakte ov-chipkaart betaalautomaten op NS-stations plat te leggen. Dat toonde IT-onderzoeksjournalist Brenno de Winter vrijdagavond aan in het PowNews.

In de uitzending (het item start op 17'30") vroeg De Winter met een gekraakte kaart de producten op de kaart op. Daarop stopte de NS-automaat met werken; enkel via een reset kan deze na de crash weer in bedrijf worden gebracht.

NS-automaat crasht op gekraakte OV-chipkaartDe NS reageert net als het verantwoordelijke bedrijf Trans Link door te wijzen op strafbaarheid. "Je kaart hacken mag niet. Ga niet zitten hobbyen, het is strafbaar. Hou er mee op. Betaal voor je reis, zoals het hoort", aldus een NS-woordvoerder tegenover PowNed. Minister Schultz van Infrastructuur geeft aan niet op ieder incident te willen reageren en zegt dat een onderzoek naar de kaart over een paar weken zal zijn afgerond.

Volgens De Winter zijn er nog meer hacks op komst. Zo zou er worden gewerkt aan een applicatie waarmee studenten zowel doordeweeks als in het weekeinde gratis kunnen reizen.

Overigens lijkt de in het PowNews getoonde crash erop te wijzen dat gekraakte kaarten wel degelijk herkend kunnen worden. De software in de automaat stuit namelijk blijkbaar op een zogeheten exception waarmee de programmeurs geen rekening hebben gehouden. In principe zou een update het probleem af moeten kunnen vangen, en dan zou de programmatuur een gekraakte kaart dus herkennen.