Minister: Meer in de buurt sporten op platteland

Jongeren in alle buurten, dorpen en steden in Nederland moeten veilig kunnen sporten in de buurt. Dat vindt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD). Volgens Schippers werd sporten tot nu toe vooral gestimuleerd onder jongeren in achterstandswijken van grote steden, maar dat wil zij veranderen.

Hoewel de minister vindt dat sportprojecten voor jongeren in wijken met weinig mogelijkheden om te sporten belangrijk zijn, is ze van mening dat sporten ook in dorpen op het platteland moet worden gestimuleerd. "Ik wil dat sporten makkelijker, sneller en veiliger kan. Het moet echt een goede plek krijgen, overal in het land, in de volkswijken in de grote steden, maar ook in de dorpen op het platteland."

Zo moeten sportcentra ook in dorpen goed bereikbaar zijn, zegt ze. Verafgelegen voorzieningen die alleen te bereiken zijn via donkere fietspaden of die liggen aan gevaarlijke wegen zijn in de ogen van de minister niet goed. 'Makkelijke en bereikbare sportcentra, zo dicht mogelijk bij huis', is wat de minister wil.

Schippers deed haar uitspraken zaterdag in het Friese Sint Nicolaasga, waar zij een prijs uitreikte op een zaalvoetbaltoernooi voor jongeren van 6 tot 19 jaar met een handicap. De minister wil nog dit voorjaar bekendmaken hoe zij haar plannen precies vorm wil gaan geven.