Marine ruimt explosieven op Noordzee

De Koninklijke Marine heeft de afgelopen twee weken vijf explosieven op de Noordzee geruimd. De bommen lagen in de drukbevaren aanvoerroute naar de Rotterdamse haven, meldt het ministerie van Defensie zaterdag.

Vier explosieven werden op locatie vernietigd. Marineduikers brachten een explosieve lading aan op de bom, die vervolgens gecontroleerd tot ontploffing werd gebracht. Een van de bommen lag te dicht bij een pijpleiding en moest worden verplaatst naar een andere locatie om tot ontploffing te worden gebracht.

De explosieven werden geruimd door de mijnenjager Hr. Ms. Hellevoetsluis en moesten weg omdat ze in een drukke vaarroute lagen. "Elk explosief daar vormt een reële bedreiging voor de scheepvaart", stelt luitenant-ter-zee Sjoerd Feenstra.

Vissers treffen nog wekelijks mijnen aan uit de Tweede Wereldoorlog. Dat die na ruim een halve eeuw nog altijd levensgevaarlijk zijn werd duidelijk op 6 april 2005. Drie opvarenden van een Nederlandse visserskotter kwamen die dag om het leven toen een opgeviste vliegtuigbom op het dek ontplofte.


Marine ruimt explosieven op Noordzee (Foto: Novum)