Nokia en Microsoft gaan intensief samenwerken

De Finse mobieltjesfabrikant Nokia en softwaregigant Microsoft gaan intensief samenwerken. Dat hebben de ondernemingen vrijdag gezamenlijk bekendgemaakt.

Nokia maakt voortaan gebruik van het besturingssysteem van Microsoft voor mobiele telefoons. Het Finse concern en de softwaregigant gaan ook nauw samenwerken om nieuwe mobiele producten te ontwikkelen en op de markt te zetten. Verder zullen de smartphones van Nokia gebruikmaken van de zoekmachine Bing van Microsoft.

De samenwerking maakt deel uit van de nieuwe strategie van Nokia-topman Stephen Elop. Hij zei onlangs dat het concern in een crisis verkeert.

Nokia ondervindt hevige concurrentie op de smartphonemarkt van de iPhone van Apple en telefoons die draaien op Android, het besturingssysteem voor smartphones van Google. De telefoons van Nokia draaien nu op het eigen besturingssysteem Symbian, dat niet concurrerend genoeg is.

Beleggers zijn vooralsnog niet overtuigd van de samenwerking tussen Nokia en Microsoft. Het aandeel Nokia verloor in de ochtendhandel 10 procent.

Nokia en Microsoft gaan intensief samenwerken
Nokia en Microsoft gaan intensief samenwerken (Foto: ANP)