Kubica: "Kom sterker terug dan ooit"

Robert Kubica is voorlopig nog lang niet hersteld van de breuken die hij opliep bij een rallycrash in Italië. Ook zijn rechterhand moet nog herstellen, maar de Pool is zelf al weer een stap verder en wil nog dit jaar terugkeren in de Formule 1. Sterker dan ooit.

Kubica werd vandaag in het Santa Corona-ziekenhuis geholpen aan zijn rechtervoet en -schouder en zal volgende week nog een elleboogoperatie moeten ondergaan. Daarna zal hij uit het hospitaal ontslagen worden. De Pool sprak vandaag voor het eerst met de pers. "Ik ben vastbesloten om de revalidatie zo kort mogelijk te maken met een heel gedetailleerd programma. Ik wil dit jaar nog terugkeren," zei hij in La Gazetta dello Sport.

"Mijn vingers en mijn arm werken. Ik kan ze voelen. Eerst heb ik echter nog een operatie voor de boeg, dus daarna weet ik pas echt hoe het ervoor staat. Op dit moment kan ik niet veel bewegen omdat ik verdoofd ben," zei de Pool die slechts één doel voor ogen heeft. "Na zaterdag weet ik wat mijn gesteldheid is. Daarna begint het aftellen naar mijn terugkeer. Dat is het enige waar ik aan denk. Ik wil sterker terugkeren dan ooit."

Het is overigens niet het eerste ongeval dat Kubica meemaakte, want in 2003 moest hij ook al aan zijn rechterarm geopereerd worden nadat de auto waarin hij zat was aangereden door een alcomobilist. En in 2007 maakte hij in de Grand Prix van Canada een megaklapper mee. Hij hoefde alleen de race in de Verenigde Staten over te slaan. "Na zo’n ongeluk ben je niet meer dezelfde persoon: je wordt er beter van. Dat was ook na Canada het geval."

"Ik zat toen een race langs de zijlijn en daarna was ik een betere coureur. Het gaat niet alleen om sturen en gas geven. Er zit een verschil tussen coureurs die hun capaciteiten voor 85 procent en voor 95 procent gebruiken. Dat heeft met je persoonlijke motivatie te maken. Sinds 2007 ben ik een betere rijder en ook mentaal sterker geworden. Dat zal nu niet anders zijn."

Van het ingeval van afgelopen zondag zegt Kubica zich niets meer te herinneren. "Ik kan me er alleen niets meer van herinneren. Het eerste wat ik van na het ongeluk weet is dat ik wakker werd in het ziekenhuis met mijn manager, Daniele Morelli, bij me. Hij vertelde wat er gebeurde. Ik ben verdrietig over wat er is gebeurd. Dit had niet mogen gebeuren. Het spijt mij ook voor m’n moeder: ik heb haar laten schrikken. Als je je werk doet denk je nooit aan de consequenties. Ik weet dat ik de rally deed en dat ik vervolgens wakker werd in dit bed."

Kubica staat ook na het ongeval nog achter zijn keuze om rally's te rijden. "Het is mijn passie en het is een goede training voor in de Formule 1. Ik ben een betere coureur omdat ik rally’s rijd. Het verbetert je concentratieniveau terwijl je in de F1 maar weinig testmogelijkheden hebt. Het rijden van rally’s helpt mezelf te verbeteren op een aantal fronten. Dat is belangrijk als je een seizoen rijdt met twintig Grands Prix. In de toekomst zie ik wel weer of ik weer rally’s ga rijden."