Egypte: Woede na Mubarak-speech groot

De woede op het Tahrir-plein in Caïro na de speech van president Hosni Mubarak is extreem groot. In tegenstelling tot de verwachting van de naar schattingen miljoenen demonstranten in en op het plein speechte de president dat hij niet van plan was op te stappen.

Mubarak deed wat kleine concessies, maar vertelde vrijwel niets nieuws. Halverwege de speech barstten de demonstranten in woede uit. Die woede lijkt nog niet op een hoogtepunt. Er gaan berichten dat de demonstranten niet meer willen wachten en het presidentieel paleis of het gebouw van de staatstelevisie willen bestormen.

Het leger heeft eerder gezegd dat de eisen van de demonstranten legitiem zijn en dat ze voor de demonstranten zijn. In een speech die Omar Suleiman, vicepresident van Egypte, meteen na Mubarak maakte via de staatstelevisie riep hij op 'de handen ineen te slaan en samen te marcheren naar een goede toekomst'. Suleiman vroeg de demonstranten gewoon rustig naar huis te gaan.

Of de demonstranten inderdaad gaan marcheren is nog niet duidelijk en waar ze dan heen willen marcheren evenmin. Voor vrijdag was al bekendgemaakt dat dan de grootste demonstratie tot op heden zal plaatsvinden. Mubarak lijkt hier met zijn speech aan te hebben bijgedragen.

Update 01.27 uur
Duizenden demonstranten zijn volgens verschillende bronnen, waaronder CNN en Al Jazeera, bij een presidentieel paleis en bij het gebouw van de staatstelevisie. De sfeer zou rustig zijn en de demonstranten zijn van plan daar te overnachten. Voor vrijdagmiddag zetten de pro-democratie-demonstranten in op twintig miljoen mensen voor een mars die dan gepland is. Het leger heeft via sms aangekondigd na hun overleg, wat nog gaande zou zijn, een verklaring te doen uitgaan. Suleiman had in zijn speech van eerder deze avond de bevolking ook nog opgeroepen de staats-tv te volgen en niet de satellietzenders 'omdat die alleen maar chaos willen'.

De staatstelevisie heeft na de speech van Suleiman enkel beelden uitgezonden van lege straten in Caïro, het Nederlands elftal en een ijshockeywedstrijd.