Rusland waarschuwt VS voor raketschild

Rusland ziet het geplande Amerikaanse raketverdedigingssysteem als een mogelijke bedreiging voor zijn kernwapenarsenaal. De Russen gaan om deze reden hun deelname aan het Nieuwe START-verdrag mogelijk herzien. Dat heeft Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov maandag gezegd.

Het Nieuwe START-verdrag, het sluitstuk van de pogingen van de Amerikaanse president Barack Obama om de banden met Rusland aan te halen en bovendien een van de belangrijkste wapenverdragen van de afgelopen twintig jaar, werd vorige week van kracht. Het verdrag verplicht beide landen onder meer hun kernwapenarsenalen terug te brengen van 2200 tot 1550 kernkoppen.

Het verdrag belet de Verenigde Staten echter niet om nieuwe raketverdedigingssystemen te bouwen. Rusland waarschuwde dat het land zich het recht voorbehoudt zich terug te trekken uit het verdrag als de VS het nieuwe raketschild fors uitbreidt.

"Als de VS het kwalitatieve en kwantitatieve potentieel van het raketverdedigingssysteem uitbreidt, dan rijst de vraag of Rusland zich nog aan het verdrag moet houden of andere maatregelen moet treffen in antwoord op de situatie, zoals militair-technische maatregelen", aldus Ryabkov.

Rusland had eerder forse kritiek op plannen voor raketverdedigingsinstallaties in Polen en Tsjechië. Het Kremlin prees de beslissing van Obama deze plannen stil te leggen, maar de Russen maken zich nog steeds zorgen over nieuwe raketverdedigingssystemen.