Schultz wil één verkeersalarm

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) hecht 'veel waarde' aan één systeem voor het waarschuwen van weggebruikers voor gevaar en ernstige filevorming. Rijkswaterstaat moet op korte termijn gaan praten met ANWB-directeur Guido van Woerkom over een oplossing. Dat schrijft de bewindsvrouw maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding vormde het spitsalarm dat de ANWB begin december afkondigde. Dit alarm werd vrijwel meteen in twijfel getrokken door de VerkeersInformatieDienst. Behalve deze twee organisaties is er ook nog Rijkswaterstaat. Die organsatie kan een verkeersalarm afgeven wanneer sprake is van extreme sneeuwval, gladheid of storm.

Er wordt al langer gesteggeld over het verkeersalarm. In het verleden zijn weliswaar afspraken gemaakt over een 'definitief protocol' voor het afgeven van een verkeersalarm, maar de ANWB houdt zich het recht voor om haar leden altijd te kunnen waarschuwen voor ernstige files, schrijft Schultz.

"De frequentie en de wijze waarop de ANWB haar leden informeert is niet mijn verantwoordelijkheid", stelt de minister. Wel is afgesproken dat de organisatie eerst het KNMI raadpleegt en Rijkswaterstaat informeert voordat een spitsalarm wordt afgegeven.