Italië laat ex-gedetineerde Guantanamo vrij

Een Italiaanse rechter heeft maandag de vrijlating gelast van een ex-gedetineerde uit Guantanamo Bay. De Tunesiër Adel Ben Mabrouk werd schuldig verklaard aan criminele vereniging met terroristisch oogmerk, maar de aanklager en de verdediging deden een gezamenlijk verzoek aan de rechtbank om de acht jaar die hij onder 'inhumane omstandigheden' in Guantanamo heeft doorgebracht plus anderhalf jaar in een Italiaanse gevangenis van zijn straf af te trekken.

Het is nog onduidelijk waar Mabrouk na zijn vrijlating heen moet. Hij heeft geen paspoort en door de politieke onrust in Tunesië is het onzeker of hij terug kan naar zijn vaderland. Mabrouk woonde in Italië voordat hij begin 2001 naar Afghanistan reisde; aan het einde van dat jaar werd hij door Pakistan aan de grens met Afghanistan opgepakt en aan de Amerikanen overgedragen.

Mabrouk kwam in november 2009 samen met een andere ex-gedetineerde uit Guantanamo Bay in Italië aan. Zijn metgezel en landgenoot Mohamed Ben Riadh Nasri werd vorige week in Italië tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. De advocaat van Nasri heeft beroep aangetekend.