Honderd miljoen rozen geveild voor Valentijnsdag

In Nederland worden deze week ruim honderd miljoen rozen geveild. Dit aantal is een fractie hoger dan vorig jaar. 15 tot 20 procent wordt in Nederland verkocht, meldt een woordvoerder van Floraholland Aalsmeer maandag. Valentijnsdag op 14 februari zorgt ieder jaar voor een piek in de verkoop.

Er worden deze week ook ruim honderd miljoen tulpen en nog eens honderd miljoen andere bloemen verwerkt op de vijf Nederlandse marktplaatsen in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Bleiswijk en Eelde.

Vorig jaar werden iets minder dan honderd miljoen rozen verhandeld, weet de woordvoerder. De traditionele kleuren rood en roze doen het goed, maar ook andere pastelkleuren zijn in trek. Naast rozen en tulpen worden ook veel chrysanten, gerbera's, freesia's, anemonen en alstroemeria's verkocht.

Van de Europeanen uiten vooral Fransen, Duitsers en Britten hun liefde met bloemen tijdens het uit de Verenigde Staten overgewaaide fenomeen. Frankrijk, Engeland en Duitsland zijn overigens het hele jaar door belangrijke exportlanden. Bij Nederlanders en Duitsers zijn gemengde boeketten het geliefdst, de Fransen en Engelsen blijven een zwak houden voor de roos.


Honderd miljoen rozen geveild voor Valentijnsdag (Foto: Novum)