Beurzen Europa houden winsten vast

De beurzen in Europa hielden maandagmiddag de winsten van eerder de dag grotendeels vast. De aandelenmarkten waren optimistisch gestemd over de economie.

De AEX-index in Amsterdam noteerde tegen vier uur 's middags 1,1 procent hoger op 369,51 punten. De MidKap-index steeg 1,3 procent tot 651,34 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen tekenden winsten op van 0,7 tot 1 procent.

Ook op Wall Street was de stemming goed. De beurzen stonden kort na aanvang 0,5 procent hoger, geholpen door de gestegen metaalprijzen en overnamenieuws van bedrijven.

Volgens beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers hangt de opgewekte sfeer vooral samen met de goede geluiden over de economie. "De economische cijfers van de afgelopen tijd waren vrij goed. Beleggers krijgen meer vertrouwen in de economie."

Een tegenvallend cijfer over de orderontvangst in Duitsland had nauwelijks effect op de gunstige stemming. De Duitse industrie ontving in december 3,4 procent minder orders dan een maand eerder. De daling viel aanzienlijk sterker uit dan verwacht.

In de AEX ging de producent van navigatieapparatuur TomTom aan kop met een winst van 5,6 procent. Het aandeel werd op de kooplijst van UBS gezet.

Het van staalconcern ArcelorMittal afgesplitste roestvrijstaalbedrijf Aperam was eveneens een sterke stijger met een winst van 4,6 procent. Exane BNP Paribas start het volgen van het fonds met een 'outperform'-advies.

Andere opvallende stijgers in de AEX waren onder meer Air France-KLM (plus 3 procent), Reed Elsevier (plus 2,3 procent), ASML (plus 1,8 procent) en TNT (plus 4 procent).

In de MidKap ging automatiseerder Logica 5,3 procent omhoog. Het aandeel kreeg een adviesverhoging van Numis.

Pharming won 4,7 procent. Het biotechnologiebedrijf verwacht in de loop van 2012 het middel tegen zwellingen Ruconest op de lucratieve Amerikaanse markt te introduceren.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 88,61 dollar. De euro noteerde een stand van 1,3520 dollar. Bij het sluiten van de Europese handel op vrijdag was de euro 1,3580 dollar waard.