Lagere celstraf, maar wel tbs voor doden huisgenoot

Een 43-jarige man uit Capelle aan den IJssel heeft maandag in hoger beroep een lagere celstraf gekregen. Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde hem tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs voor het doden van zijn 56-jarige huisgenoot. De straf komt overeen met de eis van het OM. Eerder legde de rechtbank in Rotterdam hem acht jaar celstraf op.

De man doodde het slachtoffer in juli 2009 in diens woning aan de Floris Burgwal in Capelle aan den IJssel. Hij stak hem in zijn hals en borst nadat ze ruzie kregen over de urn van de voormalige partner van de veroordeelde. De man had drugs gebruikt en zich eerder al agressief uitgelaten over zijn huisgenoot. Er zijn aanwijzingen dat het slachtoffer de man het huis uit wilde zetten.

Het hof legde de Capellenaar wel tbs op. Volgens deskundigen is de 43-jarige man verminderd toerekeningsvatbaar en is behandeling noodzakelijk. Hij wordt al meer dan twintig jaar ambulant behandeld voor zijn toestand, wat hem er niet van heeft weerhouden strafbare feiten te plegen.