Kubica even gewekt

De Poolse Formule 1-coureur Robert Kubica wordt nog altijd in een kunstmatige coma gehouden. De coureur van Lotus Renault onderging gisteravond in het ziekenhuis van Pietra Ligure een zeven uur durende operatie aan zijn rechterhand. Artsen waren na afloop redelijk tevreden over de moeilijke ingreep.

Kubica was zondag zwaar gecrasht in een Skoda Fabia S2000 rallywagen tijdens de rally Ronde di Andora nabij Genua in Italië. Hij liep breuken en verwondingen op in zijn rechteram, -hand en -been.

Specialist Mario Igor Rossello vertelde dat zeven artsen aan de rechterarm en hand van Kubica hebben gewerkt. "Het was een belangrijke en moeilijke operatie. We hebben geprobeerd alle functies van de onderarm te herstellen. Na de operatie voelde de hand warm en was de doorbloeding goed. Dat is bemoedigend."

Update 14.19 uur
Lotus Renault GP heeft bekendgemaakt dat de artsen Kubica even gewekt hebben. De Pool kon hierdoor even met zijn familie spreken. Hij blijkt geen zwellingen of infecties aan zijn rechterhand te hebben, waardoor het erop lijkt dat het herstel goed zal gaan verlopen. Toch kan het nog enkele dagen duren voordat helemaal duidelijk is of de operatie van gisteren goed verlopen is.

Kubica zal de komende 24 uur weer in een kunstmatige coma doorbrengen. Hierdoor verbetert de kans op het herstel. De chirurgen zullen in de komende dagen gaan bekijken hoe de breuken in de rechterelleboog en -schouder aangepakt moeten worden. Mogelijk moet de Pool hiervoor nogmaals onder het mes. Een operatie zal echter niet in de komende dagen plaats gaan vinden.