Cambodja en Thailand blijven elkaar beschieten

Het Cambodjaanse en het Thaise leger hebben elkaar zondag voor de derde opeenvolgende dag met artillerie en mortieren bestookt. Twee keer werd een staakt-het-vuren afgesproken, maar dat hield geen van beide keren lang stand.

De beschietingen vinden plaats bij Preah Vihear-tempel uit de elfde eeuw. De tempel, die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat, werd in 1962 door het Internationaal Gerechtshof toegewezen aan Cambodja, tot woede van veel Thai. Bij de jongste beschietingen was een vleugel van de hindoetempel als gevolg van Thais artillerievuur ingestort, meldde Cambodja zondag.

De tempel voedt al langer nationalistische sentimenten in de twee landen. De spanningen zijn de laatste tijd weer opgelopen door demonstraties in Bangkok, waarin van de Thaise regering werd geëist dat de Cambodjanen uit een omstreden strook grond bij de tempel worden verjaagd.

De Thaise premier Abhisit Vejjajiva pleitte zondag voor een vreedzame oplossing, maar waarschuwde dat het Thaise leger de nationale soevereiniteit zal verdedigen als die wordt aangevallen.