Onderzoek naar zelfmoorden Bredase gevangenis

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie stelt een onderzoek in naar de zelfmoorden in de koepelgevangenis in Breda. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie na een bericht hierover in BN/De Stem.

Vier gevangenen pleegden er vorig jaar zelfmoord. Het landelijke gemiddelde is minder dan één zelfmoord per jaar per gevangenis. In de 29 gevangenissen werd in totaal 18 keer zelfmoord gepleegd.

Iedere zelfmoord in een gevangenis wordt onderzocht. Het ministerie gaat nu na of het relatief hoge aantal zelfmoorden in Breda toeval is of dat er meer speelt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie voor de Sanctietoepassing.

Onder gevangenispersoneel bestaat volgens BN/De Stem vrees dat reorganisaties leiden tot banenverlies. Ook zouden veranderingen in het dagprogramma verkeerd zijn gevallen bij gedetineerden, maar hier richt het onderzoek zich volgens de woordvoerder niet op.

Het drugsontmoedigingsbeleid heeft volgens de krant ook tot meer klachten geleid. De gevangenis hield meer celinspecties en urinecontroles, waardoor veel drugsgebruikers tegen de lamp liepen en werden gestraft.