GroenLinks wacht roerig congres

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap moet zaterdag tekst en uitleg geven aan haar achterban over het besluit om steun te geven aan de militaire missie die het kabinet naar Afghanistan wil sturen. Dat gebeurt op een partijcongres in Utrecht.

Het besluit van de GroenLinks-fractie, met uitzondering van Kamerlid Ineke van Gent, om steun te geven aan de Afghanistanmissie is zeer omstreden onder GroenLinks-aanhangers, van wie een deel voortkomt uit de pacifistische partij PSP.

De afgelopen dagen zijn GroenLinks-Kamerleden op bijeenkomsten door het hele land in debat gegaan met partijleden, om hen uit te leggen waarom ze vóór de politiemissie hebben gestemd. Sap zelf was donderdagavond in Amsterdam, waar ze flink onder vuur kwam te liggen.

Voor het partijcongres is een motie van afkeuring aangekondigd tegen de Kamerfractie. Als die wordt aangenomen, kan dat gevolgen hebben voor de positie van Sap, die in december het fractievoorzitterschap overnam van Femke Halsema.

Halsema houdt op het congres een afscheidsspeech. Ze vertrok in december, pas een halfjaar na de verkiezingen. Volgens Halsema was dat een 'logisch moment', omdat de nieuwe fractie goed was ingewerkt. Ook zei ze niet te lang in de Tweede Kamer te willen blijven zitten.

De nationalistische actiegroep Voorpost voert actie bij het congres. De groep is fel tegen de trainingsmissie in Kunduz in Noord-Afghanistan. In het besluit om hierheen te gaan was de stem van GroenLinks doorslaggevend. Voorpost vindt dat de politietroepen beter in Nederlandse probleemwijken kunnen worden ingezet.