Grienden gestrand voor kust Nieuw-Zeeland

Reddingswerkers zetten alles op alles om zo veel mogelijk grienden te redden van tientallen grienden die voor de kust van Nieuw-Zeeland zijn gestrand. Negen grienden zijn inmiddels al omgekomen.

In eerste instantie strandden dertig grienden bij Golden Bay, in het noorden van South Island. Toen reddingswerkers samen met vrijwilligers probeerden de dieren terug in het water te krijgen, spoelden steeds meer leden van een groep van in totaal zo'n tachtig grienden aan.

Vier dieren zijn met succes terug in zee geloodst; rond de vijftig zijn gestrand. De honderd dierenbeschermers en vrijwilligers hebben geen hoop meer de dieren vrijdag nog terug in het water te krijgen. Pas zaterdag is het tij weer gunstig om een nieuwe poging te wagen.

In Nieuw-Zeeland spoelen geregeld walvissen aan, vaak in de periode rond september, wanneer de dieren van en naar de Antarctische wateren migreren. Voor wetenschappers is het nog altijd een mysterie waarom de dieren stranden. Wel is bekend dat grienden een sterk ontwikkeld sociaal gevoel hebben en soortgenoten in nood proberen te helpen. Dat verklaart mogelijk waarom zo veel grienden die zich in de buurt in open zee ophielden zich als het ware uit eigen beweging op het strand wierpen nadat de eerste tientallen waren gestrand.


Grienden gestrand voor kust Nieuw-Zeeland (Foto: Novum)