Tot vijf jaar geëist voor mishandeling met zwaard

Tegen twee broers uit Zutphen zijn celstraffen geëist voor het bewerken van een man met een knuppel en een zwaard. Het slachtoffer kwam er met onder meer een gebroken arm en gebroken ribben nog genadig vanaf. Tegen de 19-jarige Rachid M. werd vijf jaar cel geëist, tegen zijn 21-jarige broer Saïd drie jaar, waarvan twee voorwaardelijk.

De mishandeling door de broers was het uitvloeisel van een serie bedreigingen en geweld eind juli in Zutphen. De directe aanleiding lijkt een steekpartij te zijn waarbij Rachid iemand in de Zutphense binnenstad in zijn schouder stak. Hij kreeg daarop klappen van vrienden van slachtoffer, die ook verhaal gingen halen bij het huis van de broers.

Daar gooiden ze volgens het Openbaar Ministerie (OM) een fiets richting de moeder van de broers en drongen ze de woning aan de Paapstraat binnen. De twee broers sloegen vervolgens op de twee indringers in en bewerkten een van hen met een sabel en een knuppel toen hij al op de grond lag.

Het OM verdenkt de broers beide van poging tot doodslag. De ene broer zou een grotere rol in het overige geweld hebben gespeeld.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.