'Bedrijfsarts is verlengstuk werkgever'

Veel werknemers zien de bedrijfsarts als een verlengstuk van hun werkgever. Ruim driekwart van zevenhonderd mensen is die mening toegedaan in een peiling van de FNV. De helft van de werknemers is ontevreden en een derde zegt eerst toestemming te moeten vragen aan de chef voordat de bedrijfsarts kan worden geraadpleegd.

De respondenten geven aan dat de bedrijfsarts meer als 'verzuimcontroleur' voor de werkgever functioneert. "Dit oordeel is vernietigend", is de analyse van FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld.

Ook het oordeel over de functionaris die is belast met preventie in het bedrijf, is niet positief. Driekwart van de medewerkers zegt hem nooit te op de werkvloer te hebben gezien. Een ongeveer gelijk percentage geeft aan de preventiemedewerker niet eens te kennen.

"Kennelijk is het in veel bedrijven niet best gesteld met preventieve activiteiten", zegt Hartveld. "En als ze er toch zouden zijn, dan onttrekken deze activiteiten zich aan de waarneming van de werknemers." Bijna tachtig procent van de medewerkers kent de bedrijfsarts wel.

De FNV vroeg werknemers in november hun mening te geven over hun bedrijfsarts, omdat 'ziekmakende' factoren op het werk niet altijd voldoende worden onderzocht. Ook de onafhankelijkheid van de bedrijfsarts is een punt van zorg van de vakcentrale.