Vrouwen zijn zeldzaam in top filmwereld

Het aantal vrouwen die een toppositie bekleden in de filmwereld is sinds 1998 niet of nauwelijks gestegen. Dit blijkt uit een onderzoek van de San Diego State University.

Het is voor vrouwen makkelijker om een hoge positie in het bedrijfsleven of industrie te krijgen dan dat zij een topfilm uit Hollywood zullen regisseren. Vrouwen vertegenwoordigen 15% van de topmensen in het bedrijfsleven. Slechts 7% van de regisseurs in Hollywood bestaat uit vrouwen. Verhoudingsgewijs werken er, met 10% van het geheel, meer vrouwen op een hoge positie in de luchtvaartindustrie.

Vrouwen vertegenwoordigden maar 16% van het totale aantal producenten en regisseurs van de 250 best bezochte films van 2010. Dit is ongeveer even veel als het jaar daarvoor en vergelijkbaar met de positie van vrouwen in de filmbranch in het jaar 1998.

Ook het zogenaamde ‘Bigelow effect’ lijkt uiteindelijk geen invloed te hebben op de positie van de vrouwen in deze mannenwereld. Kathryn Bigelow werd vorig jaar de eerste vrouw die een Oscar kreeg in de categorie ‘Best director’. Ze won de award met haar film ‘The Hurt Locker’. Volgens het onderzoek heeft het winnen van die Oscar wel effect gehad op haar eigen carriere maar niet genoeg om die van andere vrouwen ook tebeïnvloeden.