Tienduizenden kippen dood bij schuurbranden

Bij twee branden in kippenstallen zijn zaterdagnacht en zondag tienduizenden kippen om het leven gekomen. Een brand in een kippenschuur in het Gelderse Boven-Leeuwen kostte zaterdagnacht 78.000 legkippen het leven. Bij een brand in het Limburgse Kelpen-Oler kwamen daarnaast 10.000 kippen om het leven.

De brandweer kon in Boven-Leeuwen voorkomen dat de brand oversloeg naar twee andere schuren en een woning op het terrein, meldt de politie. De brand brak rond 23.40 uur door nog onbekende oorzaak uit bij een boerderij aan de Noord Zuidweg in de Gelderse plaats.

De brandweer sloeg groot alarm en verschillende korpsen rukten uit, maar de kippenschuur was niet meer te redden. Een deel van de straat kwam door de brand tijdelijk zonder stroom te zitten. Bij de brand is niemand gewond geraakt. Ook zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. De oorzaak van de brand wordt onderzocht.

Bij de brand in Kelpen-Oler kwam in een straal van honderd meter rondom de kippenstal asbest vrij. Het vuur, dat rond 12.30 uur uitbrak in de stal aan de Grathemerweg, breidde zich volgens de brandweer razendsnel uit. In totaal 35 brandweermannen, drie brandweerwagens, een waterwagen en een ladderwagen voorkwamen dat de brand zich uitbreidde naar twee naastgelegen stallen. Omstreeks 13.15 uur werd het sein brand meester gegeven.

De vrijgekomen asbest wordt opgeruimd. Het nablussen en opruimen van de asbest zou volgens de brandweer nog enkele uren in beslag nemen.