3JS 'hebben Eurovisie Songfestival al gewonnen'

De 3JS voelen zich al winnaars van het Eurovisie Songfestival. "Wij hebben vijf liedjes gemaakt waar we heel trots op zijn. Voor onszelf hebben we daarom al gewonnen", vertelt gitarist Jaap Kwakman aan Novum Nieuws. Zondagavond bepalen een vakjury en het publiek met welk nummer de Volendammers in mei naar Duitsland gaan.

Druk om te presteren tijdens het internationale liedjesfestijn voelen de drie heren naar eigen zeggen niet. "Nederland heeft de afgelopen zeven jaar geen finaleplek meer gehaald, dus er is niet zo veel druk", constateert zanger Jan Dulles. "Het zou gewoon leuk zijn als we weer een keer de finale halen."

De keuze gaat zondagavond tussen drie uptempo nummers en twee ballads. Tijdens het Nationaal Songfestival brengen de Volendammers de liedjes Je Vecht Nooit Alleen, Ga Dan Niet, De Stroom, Weelderig Waardeloos en Toen Ik Jou Vergat voor het eerst in hun geheel ten gehore.

"Het maakt niet uit met welk liedje we naar Düsseldorf gaan, we gaan met een goed gevoel", zegt Kwakman. "En we gaan ook met een goed gevoel weer terug, ongeacht of we de finale halen of niet."

De heren geven toe dat sommige nummers beter bij het Songfestival passen dan anderen. "Je hebt liedjes waarvan je zegt: dat is het geschiktst voor het Songfestival. En je hebt liedjes waarvan je zegt: dat is het mooiste liedje dat we hebben gemaakt", vertelt gitarist Jaap de Witte. "We hebben dus een favoriet Songfestivalliedje en een favoriet liedje."

"Wij houden alle drie meer van ballads dan van uptempo nummers", zegt Dulles. "Maar voor het Songfestival is het misschien verstandiger als je met een uptempo liedje gaat." De Witte schat in dat zijn favoriet niet naar Duitsland gaat. "De mensen gaan waarschijnlijk iets anders kiezen dan het nummer wat wij het mooiste vinden. Maar uiteindelijk is er maar één Songfestivalnummer: het liedje dat in Düsseldorf wint."

Sinds bekend is dat de heren namens Nederland naar het liedjesfestijn gaan, merken ze veel meer bemoeienis van het publiek. "Alle Nederlanders zijn plotseling coach, componist of arrangeur", constateert De Witte. Collega Dulles ziet er de humor wel van in. "Pas als shala lie, shala la in je liedje zit, ga je lekker."


3JS 'hebben Eurovisie Songfestival al gewonnen' (Foto: Novum)