Vijftien jaar cel voor laten ombrengen ex

De ex-vrouw van de in december 2009 omgebrachte kernfysicus Antonio Ferrigno is vrijdag veroordeeld tot vijftien jaar cel. De 45-jarige vrouw is volgens de rechtbank in Den Haag het brein achter de moord op de Italiaanse man. Vier mannen die het slachtoffer uiteindelijk ombrachten, kregen acht tot twaalf jaar cel.

Het OM had achttien jaar cel en tbs geëist tegen de vrouw. Tegen de medeverdachten eiste het OM celstraffen van tien tot zestien jaar. Dat de straffen uiteindelijk lager zijn uitgevallen dan door het OM was geëist, komt doordat de verdachten volgens de rechtbank van tevoren niet van plan waren het slachtoffer te doden.

De 54-jarige Ferrigno, die in Rijswijk woonde, was een vooraanstaand patentonderzoeker. Hij werkte bij het Europees Octrooibureau. Familieleden troffen zijn lichaam op 24 december 2009 aan in de slaapkamer van zijn flatwoning aan de Burgemeester Elsenlaan in Rijswijk. Het slachtoffer had een pannenlap in zijn mond en een overhemd over zijn hoofd, waardoor hij was gestikt.

De vrouw heeft volgens de rechtbank de vier medeverdachten voor haar karretje gespannen. Zij wilde haar ex-echtgenoot een lesje leren. Daarbij is besproken dat het slachtoffer moest worden overmeesterd, geslagen, vastgebonden en geblinddoekt. Drie van de verdachten gingen de woning van de man de bewuste avond binnen, terwijl de vrouw en de vierde man buiten in de auto op hen wachtten.

De verdachten hadden zich volgens de rechters moeten bedenken dat het slachtoffer zou kunnen overlijden door wat zij hem aandeden. Omdat sprake was van een vooropgezet plan, acht de rechtbank moord bewezen.