IGZ onderzoekt activiteiten oprichter genderkliniek

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is een onderzoek begonnen naar de oprichter van de omstreden genderkliniek in Utrecht, Bert van Delen. De IGZ wil achterhalen of Van Delen in strijd met de Embryowet handelt. Een woordvoerder van de IGZ bevestigt een bericht hierover van UitgesprokenEO.

In het televisieprogramma wordt donderdagavond aandacht besteed aan de activiteiten van een Belgische gynaecologenpraktijk, waar Nederlandse koppels een behandeling ondergaan om het geslacht van hun baby te kiezen. Volgens UitgesprokenEO is van Delen betrokken bij deze behandeling, die in Nederland is verboden tenzij er een medische reden voor is.

De IGZ wil nagaan of Van Delen zich schuldig maakt aan een misdrijf door in Nederland mensen aan te zetten tot een illegale behandeling. Volgens het programma wijst Van Delen op websites op de mogelijkheid tot geslachtsselectie. De gynaecoloog in Antwerpen die de behandeling uitvoert, stelt dat Van Delen degene is die de hele organisatie verzorgt en de intake van de vrouwen regelt.

Ook zou Van Delen een groot deel van de kosten van de behandeling, 1200 euro, in zijn zak steken. De gynaecoloog zegt maar een klein deel van dit bedrag per behandeling te zien.

Zakenman Bert van Delen raakte in de jaren negentig in opspraak met de opening van zijn omstreden genderkliniek in Utrecht. In een reactie aan het programma laat hij weten slechts door te verwijzen en niets strafbaars te doen.

De behandeling is in België echter ook verboden. De Belgische inspectie voor de Gezondheidszorg meldt op grond van de rapportage dat in de betreffende praktijk sprake is van illegale handelingen. Van Delen zegt wel de doorverwijzing naar België voorlopig te staken, 'in ieder geval totdat er onomstreden duidelijkheid is over de wettelijke basis van de faciliteiten daar'.