CDA wil opheldering Turkije om klooster

Turkije mag niet langer de bezittingen van een eeuwenoud klooster onteigenen. Die boodschap moet de regering overbrengen aan de Turkse autoriteiten, vindt regeringspartij CDA. De Kamerleden Pieter Omtzigt en Henk Jan Ormel hebben hierover donderdag vragen gesteld aan minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD).

Aanleiding zijn de rechtszaken die de Turkse staat heeft aangespannen tegen het eeuwenoude klooster Mor Gabriel, gebouwd in het jaar 397. Het Turkse hooggerechtshof oordeelde woensdag dat het klooster een gedeelte van zijn landerijen moet afstaan.

Volgens de CDA'er is dit een teken dat Turkije de rechten van religieuze minderheden nog steeds aan zijn laars lapt. Hij wijst er op dat Turkije door het Europese hof in Straatsburg de afgelopen jaren al meerdere keren is veroordeeld voor onrechtmatige onteigeningen van eigendommen van christelijke kerken en kloosters.

Hij eist daarom dat minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) de kwestie aankaart tijdens een 'onderhoud' met de Turkse ambassadeur. De bewindsman moet eisen dat de Turkse regering rechtszaken tegen het klooster intrekt. Ook zou Rosenthal deze boodschap 'heel hard' moeten overbrengen aan de Turkse regering, aldus Omtzigt.